9 Eylül 2012 Pazar

Reklam - İletişim ve Sağlık
 
 
Türkiye sağlık hizmetlerinde reklam yasaklarını 1930 lu yılların yasalarıyla yönetmeye çalışıyor ve bu yasayı özgürleştirmek yerine her fırsatta yapılan açıklamalar ve haberlerle dahada kısıtlama ve engellemeye özen gösterecek bir süreç hızla ilerliyor.
 
Sağlık hizmetlerinin hata ve olumsuzluk oranları eminim ki diğer hizmet veya ürünlerden çok daha geridedir. Bunca disipline edilmiş uygulamalar ve işlemler hiçbir sektör tarafından geliştirilmemiştir. Ancak verilen hizmetlerin önemi ve hataların telafisinin çoğu zamanda mümkün olmayışından dolayı negatif propaganda korkunç başarılı oluyor ve tamiri imkansız başka olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sektör tolum gözünde sürekli negatif propaganda ile karşı karşıya kalırken resmi kurumlarda çalışanların açıklama yapması izne tabi, özel sektördekilerin açıklama ve reklam yapmaları ise ciddi cezalara tabi. Durum böyle olunca ancak topluma malolan çok ciddi problemlerde görüş açıklama sözkonusu olabiliyor.
 
Tabiki konrolsüz reklam yapılması veya reklamların sınırlarının olmaması ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Ancak bu sorunları aşmanın yolu kökten yasaklamak ve yok saymak değildir. Hal böyle olunca sağlığı hakkında bilgisi olmayan yada vücudunu hiç tanımayan insan kalabalıkları haline geliyor.
 
Ezcümle insanların doğru hizmet alabilmeleri için, doğru bilgilenebilmeleri için, kurumların ve doktorların kendilerini daha iyi anlatabilmeleri için ve sağlık turizminde daha büyük pasta sahibi olabilmemiz için sağlık hizmetleri önündeki reklam yasakları daha özgürlükçü bir şekilde yenilenmeli ve düzenlenmelidir.
 
 

2 yorum:

  1. Sağlık sektöründe reklamların sadece hizmet verenler için faydalı olduğunun yanında , hizmet alanlar içinde faydalı olacağı gözardı edilmemelidir.

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık Mecit Bey, çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Reklam yalnızca mal/hizmet satışı için değil aynı zamanda toplumu da ürün/hizmetler konusunda bilgilendirmek için faydalı. Bunun en güzel örneğini günden güne aldıkları ürünler ve hizmetler konusunda daha bilgili hale gelen toplum fertleri oluşturuyor.
    Ayhan Aksu

    YanıtlaSil